fbpx
Σκουφά 41, Κολωνάκι, 1ος όροφος, ΤΚ 10673
 21 0724 7754, 69 4698 0382 21 1770 6607
Menu

Πρόγραμμα «γέφυρα» για επιδότηση δανείων λόγω Covid19

‏Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συζητά το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 300 εκατ. ευρώ και προβλέπει:

1.            Δικαιούχοι: Στο πρόγραμμα – γέφυρα θα μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά δανειολήπτες (νοικοκυριά και επαγγελματίες που παρέχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία τους για το δάνειο τους) που πλήττονται βάσει ΚΑΔ από την κρίση της πανδημίας. Εξαιρούνται από την επιδότηση  της μηνιαίας δόσης όσοι δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες του κορονοϊού όπως δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

2.            Δάνεια: Σχεδιάζεται να ενταχθούν όλα τα δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, δηλαδή:

–              Δάνεια που κοκκίνισαν πριν από το τέλος του 2018. Στην περίπτωση αυτή οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του νέου προγράμματος με βάση το οποίο το κράτος θα επιδοτεί για λίγους μήνες τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους και του ισχύοντος νόμου (4605/2019) που το κράτος καλύπτει έως και το 50% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση των δανειοληπτών για όσο διαρκεί η ρύθμιση. Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου 2020.

–              Δάνεια που κοκκίνισαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά. Ειδικά για τα καταγγελμένα δάνεια το σχέδιο προβλέπει μικρότερο ποσοστό επιδότησης της δόσης και αυστηρότερους όρους ενώ αποτελεί το αγκάθι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς οι οποίοι θεωρούν ότι η πλειονότητα των καταγγελμένων δανείων αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές.

–              Πράσινα δάνεια. Δηλαδή τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά από τους δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Για τα πράσινα δάνεια η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης θα ξεκινά από το 90%. Δηλαδή για μηνιαία δόση 300 ευρώ, τα 270 ευρώ θα καλύπτονται από το κράτος για τους μήνες που θα ισχύσει το πρόγραμμα – γέφυρα και ο δανειολήπτης θα πληρώνει τα υπόλοιπα 30 ευρώ.

3. Επιδότηση: Το ποσοστό επιδότησης της πρώτης κατοικίας θα διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία του δανείου (πράσινο, κόκκινο, καταγγελμένο) και με την πάροδο του χρόνου θα φθίνει. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης 90% της μηνιαίας δόσης θα αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες και θα ισχύει για το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος ενώ τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερο. Για τα κόκκινα και τα καταγγελμένα δάνεια θα προβλέπεται μικρότερο ποσοστό επιδότησης

 

Σχετικά άρθρα

"Επικαιροποίηση: Μια ιστορία γραφειοκρατίας" του Μιχάλη Ι. Κούβαρη

Η τελευταία πράξη του δράματος της καλοκαιρινής αποξήλωσης του Νόμου Κατσέλη λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες. Η έννοια της “επικαιροποίησης” μπήκε στη ζωή μας το Δεκαπενταύγουστο και ουσιαστικά σήμανε την εκκίνηση μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από την άνευ προηγουμένου προσκόμιση δικαιολογητικών εγγράφων στα Ειρηνοδικεία και στα υποκαταστήματα των […] Διαβάστε >>

Learn More

Δηλώσεις στη Huffington Post για το πλαίσιο πώλησης των κόκκινων δανείων σε funds

Το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση («κόκκινα» δάνεια), με βάση τις διατάξεις του ν.4354/2015, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η σχετική Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει τη διαδικασία για την παροχή άδειας […] Διαβάστε >>

Learn More

Ενημέρωση με θέμα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από την κα Λούκα Κατσέλη,

Συνάντηση-ενημέρωση με θέμα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/10/2012 στις επτά το απόγευμα, στην Κοργαλένειο βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι. Στην Συνάντηση καλεσμένοι της πρώην υπουργού Κας Κατσέλη ήταν ο γραμματέας της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Ιωάννης Βασαριώτης καθώς και ο νομικός σύμβουλος Μιχάλης Κούβαρης.

Learn More
dikigoriko grafeio