Menu
Menu

Πρόγραμμα «γέφυρα» για επιδότηση δανείων λόγω Covid19

‏Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συζητά το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 300 εκατ. ευρώ και προβλέπει:

1.            Δικαιούχοι: Στο πρόγραμμα – γέφυρα θα μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά δανειολήπτες (νοικοκυριά και επαγγελματίες που παρέχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία τους για το δάνειο τους) που πλήττονται βάσει ΚΑΔ από την κρίση της πανδημίας. Εξαιρούνται από την επιδότηση  της μηνιαίας δόσης όσοι δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες του κορονοϊού όπως δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

2.            Δάνεια: Σχεδιάζεται να ενταχθούν όλα τα δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, δηλαδή:

–              Δάνεια που κοκκίνισαν πριν από το τέλος του 2018. Στην περίπτωση αυτή οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του νέου προγράμματος με βάση το οποίο το κράτος θα επιδοτεί για λίγους μήνες τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους και του ισχύοντος νόμου (4605/2019) που το κράτος καλύπτει έως και το 50% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση των δανειοληπτών για όσο διαρκεί η ρύθμιση. Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου 2020.

–              Δάνεια που κοκκίνισαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά. Ειδικά για τα καταγγελμένα δάνεια το σχέδιο προβλέπει μικρότερο ποσοστό επιδότησης της δόσης και αυστηρότερους όρους ενώ αποτελεί το αγκάθι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς οι οποίοι θεωρούν ότι η πλειονότητα των καταγγελμένων δανείων αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές.

–              Πράσινα δάνεια. Δηλαδή τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά από τους δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Για τα πράσινα δάνεια η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης θα ξεκινά από το 90%. Δηλαδή για μηνιαία δόση 300 ευρώ, τα 270 ευρώ θα καλύπτονται από το κράτος για τους μήνες που θα ισχύσει το πρόγραμμα – γέφυρα και ο δανειολήπτης θα πληρώνει τα υπόλοιπα 30 ευρώ.

3. Επιδότηση: Το ποσοστό επιδότησης της πρώτης κατοικίας θα διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία του δανείου (πράσινο, κόκκινο, καταγγελμένο) και με την πάροδο του χρόνου θα φθίνει. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης 90% της μηνιαίας δόσης θα αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες και θα ισχύει για το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος ενώ τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερο. Για τα κόκκινα και τα καταγγελμένα δάνεια θα προβλέπεται μικρότερο ποσοστό επιδότησης

 

Σχετικά άρθρα

Εγκύκλιος ΠΟΜΙΔΑ για τις μειώσεις ενοικίων: Τι δικαιούνται ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

ΠΟΙΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 40%: 1. Τα μισθώματα των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή της αρχής ή έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοιού, για τους παρακάτω μήνες.2. Τα μισθώματα της κύριας κατοικίας των εργαζομένων των ως άνω επιχειρήσεων, όπου μισθωτής είναι εργαζόμενος ή […] Διαβάστε >>

Learn More

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ» και η έλλειψη τραπεζικής πίστης

Έντονος προβληματισμός και ασάφεια υπάρχει στην έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», έννοια η οποία πέρα από προαπαιτούμενο για τη χρήση των προβλεπόμενων ρυθμίσεων του «Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών», έχει τεθεί από το νομοθέτη τόσο ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του δανειολήπτη στο Ν. 3869/2010 (προϋπόθεση υπό στοιχείο «δ» […] Διαβάστε >>

Learn More

Ο τόκος στο Νόμο Κατσέλη και η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο Άρειος Πάγος, συνεδριάζοντας σε Πλήρη Ολομέλεια, καλείται να δώσει στις 27 Φεβρουαρίου 2025 οριστική λύση σε ένα νομικό ζήτημα που επηρεάζει σημαντικό μέρος του Ελληνικού λαού, αλλά – κατά βάση – την ίδια την ασφάλεια δικαίου και δεν είναι άλλο από τον υπολογισμό της έντοκης μηνιαίας δόσης […] Διαβάστε >>

Learn More
Δικηγορικό γραφείο Αθήνα Μιχάλης Κούβαρης και Συνεργάτες
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.