Menu

Πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιδότηση δόσης από το ελληνικό Δημόσιο λόγω του κορωνοϊού

Το πρόγραμμα «Γέφυρα»  θα ισχύσει για 9 μήνες με περίοδο αιτήσεων από την 1η Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου.

Την παράταση για ένα μήνα του προγράμματος «Γέφυρα» ανακοίνωσε, σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου 2020, το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία, παρατείνεται μέχρι και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020.

Συγκεκριμένα η επιδότηση θα περιλαμβάνει:

Α)
Για την πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, με δάνεια που εξυπηρετούνται, το πρόγραμμα – «Γέφυρα» προβλέπει τα εξής:

– Αξία πρώτης κατοικίας 300.000 ευρώ
– Ποσό ανεξόφλητου δανείου 300.000 ευρώ
– Οικογενειακό Εισόδημα 57.000 ευρώ
– Σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 40.000 ευρώ
– Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 600.000 ευρώ
Για την κατηγορία των δανειοληπτών με εξυπηρετούμενα δάνεια, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο. Το πλαφόν της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ.

Β) Για τη δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών, με δάνεια μη εξυπηρετούμενα, το πρόγραμμα «Γέφυρα»προβλέπει τα εξής:

– Αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ
– Ποσό ανεξόφλητου δανείου 250.000 ευρώ
– Οικογενειακό Εισόδημα 45.000 ευρώ
– Σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 25.000 ευρώ
– Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 450.000 ευρώ

Για την κατηγορία των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 500 ευρώ.

Γ) Για την κατηγορία των δανειοληπτών με δάνεια σε μεγαλύτερη καθυστέρηση, τα οποία έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, το πρόγραμμα – γέφυρα προβλέπει τα εξής:

– Αξία πρώτης κατοικίας 200.000 ευρώ
– Ποσό ανεξόφλητου δανείου 130.000 ευρώ
– Οικογενειακό Εισόδημα 36.000 ευρώ
– Σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 15.000 ευρώ
– Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 280.000 ευρώ

Για τα δάνεια αυτά η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης θα ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και θα μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται σε κλάδους της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί από την κρίση, έχουν τεθεί σε ανεργία ή έκτακτα μέτρα στήριξης, επιχειρηματίες σε τομείς που πλήττονται, καθώς και επιστήμονες που εντάσσονται σε μέτρα στήριξης.

Δηλαδή Εντάσσονται:
ωφελούμενοι από το μέτρο στήριξης της επιστρεπτέας προκαταβολής
Φυσικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια
Επαγγελματίες με πτώση άνω του 20% στο ΦΠΑ τος 2ο εξάμηνο του έτους
Επιδοτούμενοι άνεργοι.

Ερωτήσεις-Απαντήσεις


Την κύρια κατοικία σας, δηλαδή την κατοικία που χρησιμοποιείτε για ιδιοκατοίκηση.

Ναι, οποιοσδήποτε από τους συγκυρίους του ακινήτου μπορεί να υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα, αρκεί να συμβάλλεται στο δάνειο ως οφειλέτης, συνοφειλέτης ή εγγυητής.

        4. Πάνω από μία αιτήσεις μπορώ να υποβάλω για να ενταχθώ στο πρόγραμμα;

Όχι. Δεν προβλέπεται η υποβολή δεύτερης αίτησης από το ίδιο φυσικό πρόσωπο ούτε αίτηση για το ίδιο δάνειο από διαφορετικό συνοφειλέτη σε αυτό.
           5. Από πλειστηριασμό προστατεύεται η κύρια κατοικία μου, εάν ενταχθώ στο πρόγραμμα;

Όχι. Σε περίπτωση μακροχρόνιας αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου σας είναι πιθανό έσχατη λύση για την τράπεζα να είναι η εκποίηση του ακινήτου.

Η ένταξή σας στο πρόγραμμα δεν αποτρέπει αυτό το ενδεχόμενο.

Για να προστατεύσετε την κύρια κατοικία σας από ενδεχόμενη εκποίηση, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για ρύθμιση των οφειλών σας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εργαλεία ρύθμισης οφειλών, όπως:

  • Πρόγραμμα Επιδότησης Αποπληρωμής Στεγαστικών και Επιχειρηματικών Δανείων με Υποθήκη σε Κύρια Κατοικία και προστασία της κύριας κατοικίας (Ν.4605/2019).
  • Νόμος ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων που περιλαμβάνει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι), τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρο-εμπόρους (Ν.3869/2010).
  • Ο Κώδικας Δεοντολογίας τραπεζών για φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Ν.4224/2013).
  • Εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις (Ν.4469/2017)

          6. Έχω εξασφαλίσει αναστολή δόσης λόγω Covid-19 για το δάνειό μου. Μπορώ να λάβω και επιδότηση των τόκων του;

Ναι, μπορείτε παράλληλα να ενταχθείτε και στο νέο πρόγραμμα, χωρίς να διακοπεί η αναστολή δόσης που έχετε ήδη εξασφαλίσει.

Η επιδότηση δόσεων συμπληρώνει την αναστολή δόσης για το ίδιο δάνειο και δεν μπορεί να ξεπερνά τους 9 μήνες. Δηλαδή, εάν έχετε ακόμη 2 μήνες με αναστολή δόσης, τότε η επιδότηση δόσεων που μπορείτε να λάβετε θα είναι για 7 μήνες.

 

Σχετικά άρθρα

Ενημέρωση με θέμα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από την κα Λούκα Κατσέλη,

Συνάντηση-ενημέρωση με θέμα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/10/2012 στις επτά το απόγευμα, στην Κοργαλένειο βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι. Στην Συνάντηση καλεσμένοι της πρώην υπουργού Κας Κατσέλη ήταν ο γραμματέας της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Ιωάννης Βασαριώτης καθώς και ο νομικός σύμβουλος Μιχάλης Κούβαρης.

Learn More

Δηλώσεις για την αύξηση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο 2022 και όλες τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα

Συνέντευξη με την Όλγα Λαθυρη αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων και τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Η εκρηκτική αύξηση των επιτοκίων, σε περίπτωση που δε συγκρατηθεί από ένα νέο πρόγραμμα γέφυρα ή μία επιδότηση δόσης, θα οδηγήσει σε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων στο εγγύς μέλλον, […] Διαβάστε >>

Learn More

Ανοιχτή επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία για τα απαραίτητα μέτρα λόγω Covid19

Είναι προφανές πως ενόψει των έκτακτων μέτρων λόγω της εξάπλωσης του ιού covid19 που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την πραγματική οικονομία της χώρας μας, συρρικνώνοντας το ενεργητικό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με : α) το γεγονός ότι η εφαρμογή των ήδη εκδοθεισών αποφάσεων υπαγωγής στο Ν. […] Διαβάστε >>

Learn More