Η παρούσα με αριθμό 6155/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (δείτε το πλήρες κείμενο ΕΔΩ), δικάζοντος ως Δευτεροβάθμιο, με τη διαδικασία του Ν. 3869/2010, απορρίπτει την έφεση τράπεζας, σε υπόθεση που χειρίστηκε το γραφείο μας και επικυρώνει την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που είχε κάνει δεκτή πρωτοδίκως, την αίτηση εντολέως μας
Η παρούσα με αριθμό 6155/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (δείτε το πλήρες κείμενο ΕΔΩ), δικάζοντος ως Δευτεροβάθμιο, με τη διαδικασία του Ν. 3869/2010, απορρίπτει την έφεση τράπεζας, σε υπόθεση που χειρίστηκε το γραφείο μας και επικυρώνει την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που είχε κάνει δεκτή πρωτοδίκως, την αίτηση εντολέως μας.
Η απόφαση :
– απορρίπτει το λόγο έφεσης περί μη μόνιμης αδυναμίας πληρωμών του εφεσιβλήτου, αναφέροντας επί λέξει: “…η αδυναμία πληρωμών σημαίνει ότι εξωτερικεύεται η ανικανότητα του οφειλέτη να εξοφλήσει τους πιστωτές τους. Πρόκειται, δηλαδή, για έλλειψη ρευστότητας ή ανεπάρκεια αυτής, τόσο από τα ίδια μέσα του οφειλέτη, όσο και από τα μέσα ρευστότητας τρίτων (χρηματοδοτών). Η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων ρευστοποιήσιμων, ικανών ακόμα και να οδηγήσουν σε πλήρη ικανοποίηση των πιστωτών, δεν είναι σε θέση να ανατρέψει τον χαρακτηρισμό της μόνιμης αδυναμίας πληρωμών. Σημασία έχει μόνο η ρευστότητα προς ικανοποίηση των πιστωτών … Τέτοια μονιμότητα προκύπτει, πάντως, στην περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης δε δύναται να παρακολουθήσει το ληξιπρόθεσμο των οφειλών του και να προβεί στη σχετικώς άμεση ικανοποίηση τους….”
– αναφέρει περί της προβολής του δόλου ως λόγου έφεσης, ότι “Επισημαίνεται δε, ότι για την έρευνα από το Δικαστήριο της εκ δόλου περιελεύσεως του οφειλέτη σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματκών οφειλών απαιτείται προβολή από πιστωτή σχετικού ισχυρισμού. Η προβολή αυτή πρέπει να γίνει κατά τρόπο ορισμένο. Η δολιότητα του οφειλέτη δεν ερευνάται αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο χωρίς προβολή τέτοιου ισχυρισμού”.
-απορρίπτει κατ’ ουσίαν την ένσταση δόλιας περιέλευσης σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών με το σκεπτικό ότι πέρα από τα αυξημένα εισοδήματα του παρελθόντος, η αιτούσα βάσισε το δανεισμό της και στη σταθερότητα των εισοδημάτων τόσο της ίδιας, όσο και του συζύγου της, οι οποίοι απασχολούνταν με την ιδιότητα των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι Δικηγόροι Αθηνών, Μιχάηλ Ι. Κούβαρης και Αρετή Ν. Περδικομάτη.